8 دی 1402

گفتاری در سایه روشنِ شبِ حامیان

 به قلم دکتر حمیدرضا فهیمی تبار رئیس هیئت مدیره حامیان سلامت

ویروس کرونا با تمام کوچکی‌اش توانست هرچند موقت، همگان را دور هم جمع کند، جمعی در تکاپوی تهیه‌ی تجهیزات درمانی، گروهی در جستجوی دارو و برخی در پی لوازم بهداشتی و معیشتی برای خانواده‌های آسیب پذیر بودند.

حامیان مردمی مبارزه با کرونا، با فعالیت در هر بخش تهیه تجهیزات، دارو، لوازم بهداشتی و اقلام معیشتی و تکریم مدافعین سلامت در دوران کرونا شکل گرفت. تجربه به ما ‌گفت: اگر امکانات برای پیشگیری به حد کافی بود و بهداشت عمومی بیشتر رعایت می‌شد، تلفات انسانی و  هزینه ها  به مراتب کاهش می‌یافت.

پرکردن خلأ بهداشت و  فرهنگِ پیشگیری، از مسئولیت‌های وزارت بهداشت و درمان است ولی نظام پرپیچ و خم اداری و تاروپودهای دست‌وپاگیر قانون و سلیقه‌های شخصی و گرایش‌های فردی و نبود هماهنگی لازم و مطلوبِ میان‌بخشی در سطح کشور نشان می‌دهد که بدون حضور نهادهای مردمی در عرصه‌ی بهداشت و درمان، نمی‌توان به سطح مطلوب‌ رسید، بدین‌سبب لزوم نهادی مردمی برای  اینگونه فعالیت‌ها احساس شده و می شود.

به هرحال رایزنی‌ها به شکل‌گیری هیئت امنای ۳۲ نفره منجر شد. 17 نفر از اعضاء فارغ التحصیل رشته پزشکی و پیراپزشکی هستند، این نهاد غیر دولتی با نام «حامیان سلامت کاشان» و با مجوز رسمی، فعالیت خود را آغاز کرد و یکی از اولین مأموریت‌های خود را به تجلیل از پیشکسوتان بهداشت و درمان کاشان اختصاص داد.

معیار انتخاب ما این بود که  افراد منتخب، در دوران خدمت خود، از کسانی باشند که گامی در ارتقاء علمی یا اجرایی نظام سلامت منطقه کاشان برداشته اند. سوگمندانه، برخی از چنین شخصیت‌هایی دیگر در میان ما نبودند.

 مشورت‌ها به اینجا رسید که حامیان، در مرحله اول از پیشتازانِ بالای 60 سالِ  در قید حیات، تجلیلی در خور وجودشان به عمل آورد. اجرای یک مراسم کف افشانی آسان بود  ولی این کار، اثر لحظه‌ای و موقتی داشت، لذا قرار شد کاری ماندگار انجام شود.  در نهایت تصمیم  مؤسسه  این شد که با تک تک  منتخبین مصاحبه حضوری انجام شود ولی مشکل اساسی ما دست‌یابی به برخی از عزیزانی بود که هیچ آدرس و نشانه‌ای از آن‌ها نداشتیم و  بعضی دیگر هرگز حاضر به مصاحبه نشدند.

 به هر روی، یک سال و نیم طول کشید تا مصاحبه‌ها انجام و سپس روی کاغذ بنشیند. هدف از  مصاحبه‌ها این بود که ناشناخته‌های تاریخ پزشکی منطقه کاشان به دست آید و در قالب یک کتاب به آیندگان منتقل شود و نیز نام گرامیان ماندگار شود.

مراسم شبِ حامیان رونمایی از کتاب و مستندی بود به نام « در سایه روشن زمان».

انجام چنین اقدامی  برای مؤسسه ما بسیار سخت بود، مؤسسه در تأمین هزینه‌های چاپ کتاب و اجرای مراسم حاضر نبود به صورت متعارف امروزی برای کسی مزاحمت ایجاد کند، ما اعتقاد داریم کسانی که  ارزش علم و فرهنگ را می‌دانند و به آثار چنین مراسمی کاملاً واقف هستند، ما را تنها نمی‌گذارند.

امید است بتوانیم با کمک این هم‌نفسانِ همدل، برای درگذشتگانِ فخرآور حوزه سلامت، یادمانی به یادماندنی برگزار کنیم.

مؤسسه حامیان سلامت آمادگی دارد در صورت فراهم شدن امکانات، بارِ این مسئولیت اخلاقی و انسانی را به دوش کشد.

تصور ما این است که در شبِ حامیان آنچه بایسته بود، انجام نشد و آنچه شایسته دانشمندان علوم پزشکی بود به ظهور نرسید، هرچند این نجیبانِ دانش با دید کریمانه، ما را شرمنده کردند و مدعوینِ قدرشناس، تا آخر ما را همراهی فرمودند.

در این مراسم، ما شاهد خلق صحنه‌هایی بودیم که هیچ دخالتی در آن نداشتیم، همکارانی که پس از چند دهه دوری، بار دیگر چشم در چشم هم گشودند، با این دیدار، چنان شَرری در وجودشان افتاد که گرمای آن تا شعاع آسمان رفت، دیدیم که مردان و زنانی  با دیدن چهره‌های تکیده‌ی معالجان خود، انگشتِ تعجب به دندان گزیدند و آه از نیام برکشیدند، این افسوس‌ها‌ و آن شعاع‌های آسمانی، واقعاً با هیچ دوربینی قابل تصویربرداری نبود، فقط و فقط وجدان‌های بیدار، این‌ صحنه‌ها را می‌چشند.

سپاسمندِ خدایی هستیم که حامیان را موفق به تقدیر از دو بانویی کرد که همکار جدّی پروژه بودند و چندین دهه کوشیدند تا مادرانِ شهر به سلامت، وضع حمل کنند و نوزادان به سلامتی چشم به جهان بگشایند. در خاطرات شیرینِ فرزنددار شدن خانواده‌های کاشانی نام دو بانو « خانم عصمت خانم حسین زاده » و بانو « خانم فاطمه ابریشم» فراموش ناشدنی است.

از افتخارات ما، همراهی و همکاری دلدارانه‌ی جوانانی بود که از سَر راستی، برای چند‌ماه، فکر و ذکرشان  بالا بردن کیفیت مراسم شبِ حامیان بود. گویا اینان غربت علم و دانش و عقلانیت را بیش از ما احساس کرده بودند و نیک می‌دانستند که تکریم و تجلیل دانشیانِ فروتن، زدودن ابرهای سیاه از چهره‌ی علم است.

فرخنده باد روزگارِ جوانانِ حامی سلامت که با سلامت و سرافرازی، از پیچ و خم طراحی و اجرای شب حامیان گذشتند.

حضور شکوهمندِ همسران و فرزندان پیشکسوتان پزشکی، چلچراغِ خلوت انس آن شب بود.

وقارِ محفلِ انس شب حامیان، مرهون حضور همه بانوانی بود که ده‌ها سال همیار و هم‌نفس طبیبانِ دل  بودند.

جناب دکتر محمدرضا ظفرقندی به عنوان متخصص نامی کشور و مهمان ویژه ما، که وجودش کتابِ قطور علوم پزشکی و منشِ انسانی است، از ستاره‌های پر فروغِ مراسم شب حامیان بود، سخنان کوتاه دکتر ظفرقندی نشان ‌داد که خدمت به خلق خدا و نثار داشته‌های علمی، ضامنِ رضایتمندی و خوشایندی زندگی است.

سخنرانی عضو هیئت امنای حامیان سلامت، جناب دکتر مهدی شریف الحسینی از پزشکان جوان و پر‌نشاط، متخصص و پژوهشگر برجسته کشوری نشان داد که دانشیانِ جوان این مرز و بوم به شرط هوای مساعد، جز به پرواز نمی‌اندیشند.

حامیان سلامت کاشان با نمایش فیلم «راهی که آمدیم» شناسنامه خود را برای چندمین بار منتشر کرد و با نمایش فیلم «آنچه پیش روی ماست» نشان داد ‌که برنامه‌های تدوین شده در انتظار حمایت علمی، فرهنگی، معنوی و مادی دوستداران این راهِ بی‌پایان است.

مؤسسه حامیان سلامت از همه، به‌خاطر همراهی‌های دلدارانه سپاسگزار است و افتخار دارد که در پایان این گزارش‌گونه،  ۲۱ ستاره‌ی درخشنده شبِ اول دی ماه ۱۴۰۲ را معرفی نماید.

  1. دکتر نیاز فولادی،1303، متخصص جراحی عمومی، اولین و تنها جراح کاشان برای یک دهه، آغاز فعالیت از دهه 30
  2. دکتر محمود فیلسوفی، 1306، متخصص جراحی عمومی، نخستین جراحِ کاشانی در کاشان، آغاز فعالیت از دهه 40
  3. دکتر حبیب الله صناعتی، 1308، متخصص جراحی عمومی، از پیشگامان جراحی عمومی در کاشان، آغاز فعالیت از دهه 30
  4. دکتر پوراندخت میر، 1308، متخصص زنان و زایمان، نخستین زن متخصص زنان و زایمان در کاشان، آغاز فعالیت از دهه 40
  5. دکتر حسین غزنوی، 1310، پزشک عمومی، از پیشگامان پزشکی مدرن در کاشان، آغاز فعالیت از دهه 30
  6. دکتر احمد قطبی،1312، دندان‌پزشک، دومین دندان‌پزشک شهرِکاشان با سابقه بیش از 60 سال فعالیت، آغاز فعالیت از دهه 30
  7. دکتر عزیزالله اعتصام، 1312، پزشک عمومی، از پزشکان پیشگام در حوزه‌ی پزشکی قانونی کاشان، آغاز فعالیت از دهه 40
  8. دکتر احمد انصاری، 1315، متخصص زنان و زایمان، دومین متخصص زنان و زایمان در کاشان، آغاز فعالیت از دهه 50
  9. دکتر ماشاالله مدیحی، 1316، متخصص کودکان، نخستین پزشک متخصص بیماری‌های کودکان در کاشان، آغاز فعالیت از دهه 40
  10. سرکار خانم فرنگیس همدانی، 1317، کارشناس پرستاری مامایی، نخستین پرستار آموزشگاه به‌ورزی و دو دهه مسئول آموزش پرستاران، آغاز فعالیت از دهه 50
  11. دکتر سید حسین اخوان حجازی، 1317، دندان‌پزشک، سومین دندان‌پزشک شهرِکاشان، آغاز فعالیت از دهه 40
  12. دکتر سید حسین زاهد، 1320، متخصص کودکان، از نخستین متخصصین بیماری‌های کودکان با 30 سال سابقه فعالیت، آغاز فعالیت از دهه 50
  13. دکتر مرتضی افشاری، 1320، متخصص چشم، دومین متخصص چشم در کاشان، آغاز فعالیت از دهه 50
  14. مهندس احمد علی حلیمی، 1324، کارشناس بهداشت محیط، از نخستین مسئولین بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان کاشان، آغاز فعالیت از دهه 50
  15. جناب آقای عباس صفاریان، 1326، تکنسین اتاق عمل و CSR، مدیر بیمارستان‌های متینی، نقوی، میلاد و آسایشگاه گلابچی کاشان، آغاز فعالیت از دهه 50
  16. دکتر علیرضا اسلامی، 1327، متخصص زنان و زایمان، از متخصصین پیشگام در رشته زنان و زایمان در کاشان، آغاز فعالیت از دهه 50
  17. دکتر محمد جوانمردی، 1330، فوق تخصص جراحی نوزادان و اطفال، عضو هیئت موسس دانشگاه علوم پزشکی کاشان و نخستین فوق تخصص جراحی نوزادان و اطفال در کاشان، آغاز فعالیت از دهه 60
  18. دکتر علی عبداللهی، 1332، متخصص چشم، نخستین رئیس دانشکده علوم پزشکی کاشان، آغاز فعالیت از دهه 60
  19. دکتر ابراهیم فراست، 1333، متخصص قلب و عروق، نخستین متخصص قلب و عروق برای یک دهه در کاشان، آغاز فعالیت از دهه 60
  20. سرکار خانم ایران نامور، 1337، کارشناس بهداشت خانواده، مدیر آموزشگاه بهورزی کاشان، آغاز فعالیت از دهه 60
  21. دکتر اسماعیل فخاریان، 1343، متخصص جراحی مغزو اعصاب، موسس رشته جراحی مغز و اعصاب در دانشگاه علوم پزشکی کاشان، آغاز فعالیت از دهه 70

بدرود



با کلیک بر روی  مراسم شبِ حامیان سلامت،  جوانان حامی شبِ حامیان، سخنرانی آقای علی یزدانی کاشانی، سخنرانی دکتر مهدی شریف الحسینی، سخنرانی پروفسور محمدرضا ظفرقندی و سخنرانی دکتر فهیمی تبار  می توانید کلیپ های مربوط به آن ها را در استودیو همین سایت و صفحه آپارات حامیان سلامت کاشان تماشا کنید. 


ارسال نظر