نويسنده در کتاب خود اطلاعاتی درباره پروبیوتیکها که از دسته باکتریهای خوب و مفید برای بدن به شمار میآیند در اختیار میگذارد و از تأثیرات آنها در بهبود، جلوگیری و مبارزه با برخی بیماریها میگوید.
دکتر چالا چگونگی گنجاندن این نوع از باکتری را در رژیم غذایی آموزش میدهد و باورهای غلط موجود پیرامون پروبیوتیکها را عنوان میکند.
درباره شِیکهر چالا
دکتر شِیکهر چالا فوق تخصص بیماریهای گوارشی و دارای بورد تخصصی است که به مدت ۲۴ سال درزمینهی درمان بیماریهای گوارشی و کبدی پیشگام بوده است. وی از سال ۱۹۸۷ در شهر توپکا در ایالت کانزاس کار خود را آغاز کرده و سالهاست در مقام رئیس درمانگاه بالینی کانزاس و مدیرعامل شرکت Osteoporosis Services که بزرگترین کمپانی تراکمسنجی استخوان در غرب آمریکاست، فعالیت میکند.
او در حوزهی تخصصی خود چندین کتاب نوشته است و همچنین یکی از کتابهای او نامزد دریافت جایزهی بنجامین فرانکلین از انجمن ناشران مستقل کتاب نیز بوده است.
دکتر چالا یکی از مدافعان پرشور آموزشِ مردم برای کمک به افزایش کیفیت زندگی آنهاست و رسانههای متعدد ملی و بینالمللی بارها با او مصاحبه کردهاند. وی هماکنون مشاور و سخنران برجستهی چندین شرکت بزرگ دارویی است و در جایگاه هیئتمدیرهی چندین مجمع ملی و بینالمللی مشغول فعالیت است. او همچنین پژوهشهای بالینی فراوانی را برای شرکتهای مختلف داروسازی مدیریت کرده است.
فهرست مطالب كتاب پروبیوتیکها:
مقدمه
بخش ۱: زندگی در دنیای میکروبها
فصل ۱ : شناخت ماهیت واقعی باکتریها
فصل ۲ : نگاهی به عملکرد باکتری در بدن
فصل ۳ : کشف پروبیوتیکها و پریبیوتیکها
بخش ۲: حفظ و ارتقای سلامتی به کمک پروبیوتیکها
فصل ۴ : سلامت دستگاه گوارش
فصل ۵ : بررسی ارتباط انواع آلرژی با مصرف پروبیوتیکها
فصل ۶ : کشف علل عفونتهای ادراری
فصل ۷ : نقش پروبیوتیکها در بهداشت و سلامت زنان
فصل ۸ : جدیدترین یافتهها دربارهی ارتباط پروبیوتیکها با بهداشت و سلامت کودکان
فصل ۹ : کاربرد پروبیوتیکها در سایر حوزههای سلامت
فصل ۱۰ : چه انتظاری از پروبیوتیکها داریم
بخش ۳: اضافه کردن پروبیوتیکها به رژیم غذایی
فصل ۱۱ : گنجاندن پروبیوتیکها در رژیم غذایی
فصل ۱۲ : پخت غذاهای خوشمزه و سرشار از پروبیوتیک
بخش ۴: بخش دهتاییها
فصل ۱۳ : ده راه بهبود سلامت به کمک پروبیوتیکها
فصل ۱۴ : ده تصور غلط در مورد پروبیوتیکها
فصل ۱۵ : ده باکتری مشهور
در بخشی از کتاب پروبیوتیکها میخوانیم که:
فواید پروبیوتیکها بیش از یک قرن، نظریهی میکروبی فقط روی این مسئله تمرکز کرده بود که باکتریها عامل بیماری هستند. در حقیقت، تعداد زیادی باکتری مشترک وجود دارد که باعث ایجاد بیماری در انسانها و حیوانات میشود اما تعداد زیادی باکتری هم داریم که کاملاً بیضررند و حتی بعضی از آنها برای ما مفید هم هستند.
امروزه باکتریهای مفید به پروبیوتیکها معروفاند سالها قبل دانشمندان بر این باور بودند که باکتریهای داخل بدن انسان یک رابطهی همزیستی با انسان برقرار کردهاند؛ بدین معنا که آنها در کنار هم زندگی میکنند بدون اینکه هیچ ضرری برای یکدیگر داشته باشند.
پیشرفتهای علم پزشکی نشان داد که این رابطه به ش کل همیاری است؛ یعنی انسان و باکتریهایی که در بدن او هستند از وجود یکدیگر سود میبرند.
این تفکر که بعضی از باکتریها بهجای آنکه به ما ضرر بزنند برای سلامتیمان مفیدند، در اوایل قرن بیستم شکل گرفت؛ زمانی که الى مچنیکوف، دانشمند روسی، این فرضیه را مطرح کرد که خوردن فراوردههای تخميري حاصل از شیر باعث افزایش طول عمر دهقانان بلغاری میشود. او به این نتیجه رسید که شیر تخمیر شده، با پوشش دادن سطح روده بهوسیلهی باکتریهای مفید، از رشد باکتریهای مضر جلوگیری میکند. مچنیکوف اعتقاد داشت که باکتریهای اسیدلاکتیک موجود در شیر بهسلامت عمومی و عمر طولانی دهقانان بلغاری کمک میکند. در ضمن او نخستین دانشمندی بود که استفاده از باکتریها را برای درمان و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای خاص توصیه کرد. همچنین، او برای اولین بار این نظریه را مطرح کرد که میتوان فلور نرمال روده را با جایگزین کردن میکروارگانیسمهای مفید بهجای باکتریهای مضر مستقر در روده، تنظیم کرد. وی به دلیل فعالیتهای فراوانش در این زمینه، جایزهی نوبل را دریافت کرده است.
تمام انسانها در هر جامعهای که باشند، بسته به فرهنگشان، در طول روز حداقل یک یا چند غذای تخمیری مصرف میکنند. انسان شناسان بر این باورند که پیشینهی مصرف این نوع غذاها به ماقبل تاریخ برمیگردد.
مصرف شیر گاو بهعنوان یکی از غذاهای اصلی انسان سابقهای ۹ هزارساله دارد. برخی ساکنان آسیای مرکزی در دوران پیش از اهلی کردن گاو از شیر اسب استفاده میکردهاند. آنها شیر را درون کیسههایی که از رودهای حیوانات ساخته میشد، نگه میداشتند و میکروارگانیسمهای موجود در کیسه شیر را به ماست تخمیر میکردند. تاریخ شناسان غذا یادآور شدهاند که ماست هزاران سال است بهطور گسترده در آسیای مرکزی، هند و خاورمیانه مصرف میشود.
خواندن این کتاب به همهی افرادی که بهسلامتی و داشتن سبک زندگی سالم اهمیت میدهند پيشنهاد میکنیم.
منابع
معرفی کتاب: فائزه عطایی شاد