قلب ماهیچهای است که مسئولیت تأمین خون همه بافت ها و اندامهای بدن را بر عهده دارد. ماهیچه قلب با هر تپش، خون را به درون رگهای خونی پمپاژ میکند و حرکت آن در بدن به دیواره رگها فشار وارد میکند.
فشارخون از دو جریان فشارخون انقباضی (سیستولیک) و فشارخون انبساطی (دیاستولیک) تشکیل میشود.
- فشارخون انقباضی (سیستولیک): زمانی که ماهیچه قلب منقبض میشود، خون غنی از اکسیژنی وارد سرخرگهای بدن میشود که فشار ناشی از حرکت آن را فشارخون انقباضی مینامند. این فشار عدد بالایی در اندازهگیری فشارخون را نشان میدهد.
- فشارخون انبساطی (دیاستولیک): بین هر ضربان قلب (زمانی که ماهیچه قلب در حال استراحت است)، به رگهای خونی فشار وارد میشود و این فشار عدد پایینی در اندازهگیری فشارخون را نشان میدهد. این نوع از فشار همیشه از فشارخون انقباضی کمتر است و هر دو عدد با واحد میلیمتری از جیوه (mmHg) اندازهگیری میشود.
در بزرگسالان فشارخون سیستولیک زیر ۱۴ و دیاستولیک ۹۰ میلیمتر جیوه، طبیعی در نظر گرفته میشود. اگر یکی از اعداد فوق یا هردو عدد بالاتر از حالت نرمال نشان داده شود، فرد مبتلابه فشارخون بالا است اما باید توجه کرد که اندازهگیری فشارخون قوانین خود را هم دارد و هر افزایش فشاری، فشارخون بالا تلقی نمیشود.
چگونه فشارخون اندازهگیری میشود؟
ازآنجاکه فشارخون نوسان دارد لذا باید برای اندازهگیری آن بیش از یکبار در طول روز اندازهگیری شود. نوسان فشارخون میتواند دلایل متفاوتی مانند فعالیتهای فیزیکی سخت، درد، استرس، گرما یا سرمای شدید به وجود بیاید که در این صورت فشارخون موقتی است و سریع به حالت نرمال برمیگردد. فشارخون مورد اعتماد، فشاری است که در روزهای متفاوت و در حالت استراحت (تقریباً سه دقیقه پس از استراحت) اندازهگیری شود تا سیستم گردش خون به حالت ثباتی رسیده و سپس فشارخون خود اندازهگیری شود.
برای کنترل فشارخون بالا چه راهکارهایی پیشنهاد میشود؟
- کاهش مصرف نمک
- ترک سیگار و نوشیدنیهای الکلی
- کاهش استرس
- کاهش وزن و میزان چربی خون
- استفاده از داروهای ضد پرفشاری خون
- فعالیت بدنی منظم
- استفاده از رژیم غذایی حاوی میوه، سبزی و غلات سبوسدار
همان طور که اشاره شد یکی از مهم ترین عوامل پیشگیری از فشار خون کاهش وزن و میزان چربی خون است که برای رسیدن به این هدف نیاز به یک رژیم غذایی سالم و مفید است در این مقاله همراه ما باشید تا راه هایی رسیدن به بک وزن ایده آل و رژیم غذایی مناسب را معرفی کنیم
منبع:
مترجم: وجیهه فهیمی تبار